SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborg Amerikanska FF
Fotboll

Det är bara att komma ner och köra på!

Känner du dig sugen på att testa på amerikansk fotboll går det utmärkt att bara komma ner till en träning och sätta igång. Kolla i vår kalender här ovan när det är träning och dyk upp så tar vi det därifrån. Vi ser helst att du är 17 år eller äldre, då kommer du passa fint in tillsammans med vårt U19-lag eller vårt seniorlag Axelskydd och hjälm får du låna gratis av oss om du inte råkar ha sedan tidigare.

 

Vill du hellre komma ner på en nybörjarträning så anordnar vi även dem med någon månads mellanrum.

 

KLICKA HÄR OCH ANMÄL DITT INTRESSE!

Fyll bara i dina uppgifter så tar vi kontakt med dig och tar det därifrån.

Vill du hellre snacka med en coach direkt så gå till vår kontaktsida.

 

En sport för alla, eller?

Visst, amerikansk fotboll är en sport för alla. Om man med det menar en sport för alla storlekar. Det är trots allt en av de få sporter där det behövs riktigt stora personer, som om de samtidigt är starka och snabba och tuffa är mycket värdefulla i laget. Liksom att det behövs små snabba, långa starka, och allt där emellan för att fylla ut alla de olika positioner som finns i ett amerikanskt fotbollslag. Det är trots allt drygt 22-25 personer som minst behövs. Idealiskt är om man är runt 40-50 personer i ett lag.

 

Men det viktigaste är att ha rätt mind-set.

Ja, det kommer att göra ont emellanåt – både när du tar emot som delar ut en tackling, särskilt om du gör det på fel sätt. Men det kommer också att vara ljuvligt, magiskt och alldeles… alldeles underbart när du står i endzone och matchen är vunnen, eller när du stoppar motståndaren stenhårt precis innan endzone och matchen är vunnen. Helt enkelt när laget vinner. Laget är allt i amerikansk fotboll.

 

En extrem lagsport.

Amerikansk fotboll är en extrem lagsport där alla måste göra sin uppgift till perfektion för att det ska fungera. Det räcker oftast att en i laget gör bort sig, gör fel, använder felaktig teknik eller glömmer uppgiften för att allt ska gå åt skogen och motståndarna tar 50 yards eller en TD, eller sackar vår QB, eller att offense tappar eller fumlar bort en boll eller gör ett kostsamt regelbrott. Väldigt mycket kan gå fel i varje spel – om inte varje enskild individ i hela laget vet vad de pysslar med. Samtidigt är ju det som gör det extra roligt och intressant. Ett disciplinerat samtränat lag vinner 9 gånger av 10 över ett lag som inte är samtränat, trots att de kanske individuellt inte är lika talangfulla.

 

Och du kommer att behöva plugga. Ja, plugga.

Till skillnad från vanligt trött rundboll som vem som helst kan gå ut och spela så kräver amerikansk fotboll lika mycket hjärna som muskler. Varje lag har en sk Spelbok där lagets alla, just det – spel, finns noterade, dvs alla de olika rörelsemönster som alla spelare måste känna till för att veta vad de ska göra på planen. Vi vill ju helst inte skrämma bort någon men man får vara beredd på att plugga lite när man väl sätter igång. Det är en hel del att lära sig, vilket vi som älskar sporten tycker är extra kul.

 

Inga förkunskaper krävs.

Trots snacket ovan behöver du inte ha några förkunskaper om amerikansk fotboll för att börja spela. Återigen, det är bara att komma ner, man lär sig genom att göra. Men det hjälper såklart om du har lite koll på vad det går ut på. Vill du läsa på lite innan så rekommenderar vi, du vet, Internet. Där finns precis allt du vill veta och lite till om the basics, positioner, spelets gång, regler, fulla matcher, och precis allt annat, och lite till. Men vi fattar om du inte har tid med det. Som sagt, det år bara att komma ner och köra på.

 

Men vad kostar det?

Medlemsavgiften för 2023 är totalt 2630 kr. Av den summan går 730 kr till det svenska förbundet för licenser och försäkring. Resterande är uppdelat på det som kallas träningsavgift, 1500 kr, samt medlemsavgift på 400 kr. Vi tror att det är den billigaste avgiften i Sverige för amerikansk fotboll. Om inte så försöker vi nå dit då vårt mål är att så många som möjligt ska kunna vara med. De kostsamma skydden, hjälm och axelskydd, lånar exempelvis spelarna gratis från klubben. För 2023 gäller samma avgift för seniorer som för vårt U19-lag. Utöver medlemsavgiften kan det tillkomma kostnader för exempelvis träningsläger och liknande. Och om det är något annat du undrar över så ta bara kontakt med någon av coacherna eller någon i administrationen.

 

Du är jättevälkommen. Hoppas vi ses.

 
Våra sponsorer